Bygg och anläggning, Läkemedel

Utbildningar inom bygg och anläggning och operatörsutbildning inom läkemedelsindustrin.

Anläggningsförare (maskinförare): Utbildningen ges i samarbete med Maskinentreprenörernas skola, ME-skolan. Du lär dig att bygga vägar och husgrunder, lasta olika typer av material och att gräva och lägga vatten- och avloppsledningar. Du arbetar med laser och GPS-utrustning för höjdmätning och positionering. Du får också lära dig om ritningsläsning, mätning och utsättning samt egenskaper hos jordarter och grusmaterial. Vi använder oss av moderna maskiner där du tillbringar en stor del av studietiden. Du får jobba med den senaste tekniken och en variation av maskintyper. Nästa kursstart 30 september med sista ansökningsdag 2 augusti. Läs mer om anläggningsförare (PDF, 142 KB)

Golvläggare: Golvläggare gör golvbeläggningar med textil, plast, linoleum, kork och parkett. I våtrum sätts även väggbeklädnad, så kallad vårumsmatta.Golvläggare jobbar med allt från renovering till nyproduktion. Merparten av dagens golvmaterial läggs i stora enheter, som t ex mattor på rulle eller parkettbrädor. Men du ska också kunna utföra specialjobb, t ex mönsterläggning av parkettgolv. Under utbildningen kommer du inte bara lära dig att lägga mattor, utan det handlar också mycket om förarbetet såsom rivning av gamla mattor, spackling och slipning. Läs mer om golvläggare (PDF, 140 KB)

Målare: Måleriyrket är ett kreativt och skapande yrke. Man jobbar med allt från underarbete såsom spackling till färdigställande med tapet och ytskiktsmålning. Yrket utövas i många olika miljöer; från målning av fönster på ett höghus till målning av väggar och tak inomhus. Som målare kan du hamna på många olika jobb under kort tid. Vissa jobb innebär att du renoverar eller bygger nytt och gör rummen fina. På vissa jobb krävs det att man är specialiserad inom exempelvis dekorativt måleri. Läs mer om målare (PDF, 141 KB)

Operatör inom läkemedelsindustrin: En operatörsutbildning inom läkemedelsindustrin. Som operatör arbetar du med tillverkning, paketering och leverans. Arbetsuppgifterna är varierade och innebär exempelvis att skapa kvalitetskontroll, tillverkning i renrum, provuttag och analys. Kursstart 9 september med sista ansökningsdag 2 augusti.  Läs mer om operatör inom läkemedelsindustrin (PDF, 143 KB)

Träarbetare: Träarbetaren, även kallad snickare, arbetar med många olika arbetsuppgifter. Du är med under hela byggprocessen om du arbetar med husbyggnation, från formsättning till takkonstruktioner och inredning. Yrket utövas i många olika miljöer; högt upp i ett höghus, vid byggnation av friggebod eller vid renovering av kök samt kökssättning. Uppdragen kan vara privata bostäder till större byggen. Även om yrket ständigt utvecklas med moderna maskiner, tekniker och material så är hantverket kvar. Läs mer om utbildningen till träarbetare (PDF, 142 KB)

Väg- och anläggningsarbetare: Inget annat byggyrke kan erbjuda så många arbetsuppgifter som anläggningsarbetare. Som färdig yrkesman kan du komma att bygga gator, vägar, broar, park- och trädgårdsanläggningar med mera. Många väljer att specialisera sig och jobbar enbart med underhåll och ledningsnät under gator och vägar eller med nyanläggning av asfalt. Andra arbetsuppgifter kan vara att anlägga utemiljöer t ex gräsmattor, sten- eller plattgångar. Din arbetsgivare kan vara stat, kommun eller privata företag. Läs mer om väg- och anläggningsarbetare (PDF, 143 KB)

Uppdaterad: