El och energi, VVS och fastighet

Här hittar du utbildningar till dator- och kommunikationstekniker, elektriker, VVS-montör och fastighetstekniker.

Dator och kommunikationstekniker: En dator- och kommunikationstekniker kan sköta underhåll av servrar, infrastruktur, nätverk, system och applikationer. Att lösa supportärenden, utföra installationer av applikationer, system och servrar är också vanliga arbetsuppgifter. Företagets storlek styr ofta hur breda eller specialiserade arbetsområden man ansvarar för. Utbildningen startar 14 oktober är sökbar från 5 augusti till 6 september. Läs mer om utbildningen till dator och kommunikationstekniker (PDF, 142 KB)

Elektriker:  En Installationselektriker monterar och kopplar in kablar och elektriska apparater. Miljöerna kan vara alltifrån tunga industrier till villor och lägenheter. Som installationselektriker arbetar man både utomhus och inomhus och ofta utgår arbetet från en servicebil vilket gör arbetet rörlit och varierande. Efter utbildning kan installationselektrikern få behörighet för elinstallationer i flera nivåer. I Sverige måste man nämligen vara utbildad och godkänd för att utföra elinstallationer. Utbildningen startar 14 oktober är sökbar från 5 augusti till 6 september. Läs mer om utbildningen till elektriker (PDF, 170 KB)

VVS-montör En VVS-montör, eller rörläggare som de också kallas, arbetar med att montera rör och system som gör att vi får bra inomhusmiljö och kan duscha och tvätta. Som VVS-montör jobbar du inte bara i bostäder utan din arbetsplats kan vara sjukhus, kontor och företag. Yrket är ett traditionellt hantverk som förnyats med ny teknik, t ex används ofta datorer i värme- och kylanläggningar. Utbildningen är individanpassad och beroende på din studietakt och tidigare erfarenhet, kan studielängden variera. Utbildningen startar 14 oktober är sökbar från 5 augusti till 6 september. Läs mer om utbildningen till VVS-montör (PDF, 144 KB)

Fastighetstekniker: Fastighetsteknikern är specialist på drift och skötsel av fastighetstekniska system. Yrket har blivit mer mångsidigt än tidigare och tekniska kunskaper samt datakunskaper efterfrågas i allt större utsträckning. Fler av fastighetsteknikers arbetsuppgifter kräver specialistkunskaper. En fastighetstekniker sköter bland annat, med hjälp av datorer, kontrollen och övervakningen av värmecentraler och luftbehandlingsanläggningar. Arbetet som fastighetstekniker innebär tät kontakt med både hanverkare och hyresgäster och flera av kurserna handlar därför om kommunikation. Utbildningen startar 14 oktober är sökbar från 5 augusti till 6 september. Läs mer om utbildningen till fastighetstekniker (PDF, 142 KB)

Uppdaterad: